gototopgototop
События
Патриарший Успенский собор Московского Кремля
Авторизация



Строительство Храма
История строительства Храма
Храм в Яковлевке
Храм Богоприимца Симеона и Пророчицы Анны
БФ "Благо-Вита"
Благотворительный фонд Благо-Вита
Баннер
(На данный момент в разработке)
Икона Блаженной Матушки Матроны Московской
Икона Блаженной Матушки Матроны Московской
Медицинские  беседы св.митр.Серафима (Чичагова)

Медицинские беседы св. митр. Серафима (Чичагова) Том I, Том II

Начни день с милосердия!
Баннер

 Текст  службы Воздвижения Честнаго и Животворящего Креста.

 

 

 

Всемирное воздвижение Честнаго и Животворящаго Креста

 

На Малей вечерни стихиры, глас 1:

 

Подобен: Небесных чинов:

 

К рест возносится, и демони прогоняются, разбойник едема убо врата отверзает, смерть умерщвляется, и ныне пуста явися, Христос величается. Тем веселитеся вси земнороднии, клятва разрушися. [Дважды.]

 

П риидите боголюбивии вси, Крест честный возносимый видяще, возвеличим купно, и славу дадим, Единому Избавителю и Богу взывающе: распныйся на Древе Крестнем, не презри молящихся нас.

 

Горесть древле ослаждая Моисей, избави Израиля, образом Крест прописуя: мы же сего вси божественно вернии, таинственно воображающе в сердцах наших всегда, спасаемся державою его.

 

Слава, и ныне, глас 6. Самогласен:

 

Д несь сад животный, от земных незаходимых недр происходит: на нем пригвожденнаго Христа извествует воскресение, и воздвизаемый руками священническими, Того на небеса возвещает возношение: Имже наше смешение, от еже на землю падения, на небесех жительствует. Темже благодарственне возопиим: Господи, вознесыйся на нем, и тем совознес нас, небесныя Твоея радости сподоби, яко Человеколюбец.

 

Прокимен дне, и С подоби Господи:

 

На стиховне стихиры, глас 2:

 

Подобен: Д оме Евфрафов:

 

В одою Боготворною и кровию Твоею Слове, светло Церковь украшается, яко невеста, Креста славу поющи.

 

Стих: В озносите Господа Бога нашего, и поклоняйтеся подножию ногу Его, яко свято есть.

 

К опие со Крестом, гвозди и иная, имиже живоносное Христово пригвоздися тело, возносяще поклонимся.

 

Стих: Б ог же Царь наш прежде века, содела спасение посреде земли.

 

Е гда Амалика Моисей побеждаше, на высоту руце имея крестоявленно, образоваше Христову страсть пречистую.

 

Слава, и ныне, глас 6:

 

Д несь Древо явися, днесь род еврейский погибе, днесь верными цари вера является, и Адам древа ради испаде, и паки Древом демони вострепеташа: всесильне Господи, слава Тебе.

 

Тропарь, глас 1:

 

С паси Господи люди Твоя, и благослови достояние Твое, победы православным христианом на сопротивныя даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.

 

По отпущении же Малыя вечерни входит екклисиарх со иереем и диаконом, и параекклисиархом в жертвенник со свещами, и облачится иерей, и диакон, и кадив честный Крест, глаголет: Б лагослови владыко. Иерей: Б лагословен Бог наш: Таже, Трисвятое, и по О тче наш, тропарь Креста: С паси Господи люди Твоя: С лава, и ныне, кондак. И взимает иерей честный Крест с блюдом на главу, и вносит его во святый олтарь: предыдущим же пред ним со двема лампадама, и полагает честный Крест на святой трапезе, на евангельском месте: и вжигают пред ним свещу на всю нощь, а Евангелие поставляется на Горнее место.

 

Подобает ведати, яко аще случится праздник сей в неделю, ничтоже поется воскресно, ни стихиры воскресны, ниже непорочны, ни степенна гласа: ни Евангелие воскресно чтется, точию, В оскресение Христово: глаголем, не поется же и Свят Господь Бог: но поем всю службу праздника.

 

На Велицей вечерни,

 

аще в субботу вечера, поем Б лажен муж, кафисму всю. Аще же в неделю вечера, поем Б лажен муж, первый антифон. Аще ли во иный день, Блажен муж, не поем, но по предначинательном псалме поем: Г осподи воззвах, на глас 6.

 

И поем стихиры праздника на 8: глас 6:

 

Подобен: В сю отложивше:

 

К рест воздвизаем, на нем Вознесеннаго страсть пречистую пети повелевает твари всей: на том бо убив нас убившаго, умерщвлeнныя оживил eсть, и удобри, и на небесех жити сподоби яко милосерд, премножеством благости. Тем радующеся, вознесем имя Eго, и Того возвеличим крайнее снизхождение. [Трижды.]

 

М оисей предобрази тя, руки простер на высоту, и побеждаше Амалика мучителя, Кресте честный, верных похвало, страдальцев утверждение, апостолов удобрение, праведных поборниче, всех преподобных спасителю, тем тя воздвизаема зрящи тварь, веселится, и торжествует славящи Христа, тобою разстоящая собравшаго крайнею благостию. [Трижды.]

 

К ресте пречестный, eгоже обстоят чини ангельстии веселящеся, днесь воздвизаем, Божественным мановением возносиши вся, окрадением снеди отгнанныя, и в смерть поползшияся. Темже тя сердцы и устнами вернии лобызающе, священие почерпаем: возносите, вопиюще Христа преблагаго Бога, и Того покланяйтеся Божественному подножию. [Дважды.]

 

Слава, и ныне, глас 2:

 

П риидите вси языцы, благословенному Древу поклонимся, имже бысть вечная правда: праoтца бо Адама прельстивый древом, Крестом прельщается, и падает низвержен падением странным, мучительством одержавый царское здание. Кровию Божиею яд змиев отмывается, и клятва разрушися осуждения праведнаго, неправедным судом Праведнику осуждену бывшу: Древом бо подобаше древо исцелити, и страстию Безстрастнаго, яже на Древе, разрешити страсти осужденнаго, но слава Христе Царю, eже о нас Твоему мудрому смотрению, имже спасл eси всех, яко Благ и человеколюбец.

 

Вход. Прокимен дне.

 

[Аще случится праздник сей в субботу: в пяток вечера прокимен дне оставляется, и поется прокимен великий, глас 7: Б ог наш на небеси и на земли, вся елика восхоте, сотвори. Понеже в субботу вечера поется прокимен: Г осподь воцарися: ] И чтения.

 

Исхода чтение. [Главы 15 и 16.]

 

П оят Моисей сыны Израилевы от моря Чермнаго, и веде тыя в пустыню Сур: и идяху три дни в пустыни, и не обретаху воды, да быша пили. Приидоша же в Мерру, и не можаху пити воды из Мерры, горька бо бе: сего ради наречеся имя месту тому, Горечь. И роптаху людие на Моисеа, глаголюще: что пием? Возопи же Моисей ко Господу, и показа ему Господь древо: и вложе тое в воду, и сладка бысть вода. Тамо пложи ему Бог оправдания и суды. И тамо искушаше его, и рече: Аще слухом услышиши глас Господа Бога твоего, и угодная пред Ним сотвориши, и внушиши заповеди Его, и сохраниши вся оправдания Его, всяку болезнь, юже наведох Египтяном, не наведу на тя: Аз бо есмь Господь исцеляяй тя. И приидоша во Елим, и бяху тамо дванадесять источников вод, и седмьдесят стеблей финиковых: и ополчишася тамо при водах. И воздвигошася от Елима, и прииде весь сонм сынов Израилевых в пустыню Син, яже есть между Елимом и между Синою.

 

Притчей чтение. [Глава 3.]

 

С ыне, не пренебрегай наказания Господня, ниже ослабевай от Него обличаемый. Егоже бо любит Господь, наказует: биет же всякаго сына, егоже приемлет. Блажен человек, иже обрете премудрость, и смертен, иже уведе разум. Лучше бо сию куповати, нежели злата и сребра сокровища. Честнейшая же есть камений многоценных, не сопротивляется ей ничтоже лукавое, благоразумна есть всем любящим ю: всякое же честное недостойно ея есть. Долгота бо жития, и лета жизни в деснице ея. В шуйце же ея богатство и слава: из уст ея исходит правда, закон же и милость на языце носит. Путие ея, путие добры, и вся стези ея с миром. древо живота есть всем держащимся ея, и восклоняющимся на ню, яко на Господа, тверда.

 

Пророчества Исаиина чтение. [Глава 60.]

 

С ия глаголет Господь: отверзутся врата твоя Иерусалиме выну день и нощь, и не затворятся, еже ввести к тебе силу языков, и цари их ведомыя. Языцы бо и царие, иже тебе не поработают, погибнут: и языцы запустением запустеют. И слава Ливанова к тебе приидет в кипарисе, и певке, и кедре вкупе, прославити место святое Мое, и место ног Моих прославлю. И пойдут к тебе боящеся сынове смиривших тя, и прогневавших тя, и поклонятся следом ног твоих вси прогневавшии тя, и наречешися град Господень, Сион Святаго Израилева. За еже быти тебе оставлену, и возненавидену, и не бе помогаяй тебе: и положу тя в радость вечную, веселие родом родов. И иссеши млеко языков, и богатство царей снеси, и разумееши, яко Аз Господь спасаяй тя, и избавляяй тя Бог Израилев.

 

 

 

На литии стихиры самогласны, глас 1.

 

[Андреа Иерусалимскаго:]

 

Д несь яко воистинну святовещанный глагол Давидов конец прият: се бо яве пречистых ног Твоих покланяемся подножию, и на сень крилу Твоeю надеющеся, Всещедрый, вопием Ти: да знаменуется на нас свет лица Твоего. Православных людей Твоих рог вознеси честнаго Креста Твоего воздвижением, Христе Многомилостиве.

 

Н асажденное в Краниеве месте, Древо сущаго живота, на немже содела спасение Превечный Царь посреде земли, возносимо днесь, освящает мира концы, и обновляется воскресения дом: радуются ангели на небеси, и веселятся человецы на земли, Давидски вопиюще, и глаголюще: возносите Господа Бога нашего, и поклоняйтеся подножию ногу Eго, яко свято eсть: подаяй миру велию милость.

 

П рообразуя Крест Твой Христе, патриарх Иаков, внуком благословение даруя, на главах пременeны руки сотвори. Eгоже Спасе, мы днесь возносяще взываем: даруй христолюбивым людем победы, яко Константину одоление.

 

Глас 2.

 

[Феофаново:] Б ожественное сокровище в земли скрываемо, Жизнодавца Крест на небесех показася царю благочестивому: и победы на враги подписание являет разумно. Eгоже радуяся верою и любовию, божественно востек к высоте зрения, тщанием же того от земных недр изнесе во избавление мира и спасение душ наших.

 

[Киприаново:] Р ук пременение патриарха Иакова на благословение чад, державное Креста Твоего предъявляше знамение. Егоже мы держаще тверда хранителя, демонския всемощно отгоним полки, и велиарову гордыню в нем низлагаем, враждебнейшаго Амалика побеждаем всегубительную силу. Того и ныне возносима благочестивомудренно, вернии, во очищение грехов, Твоей благости во многомножайшем гласе, вопиюще приносим: Господи помилуй, из Девы воплотивыйся, ущедри рук Твоих, Блаже, мудрое создание.

 

[Льва Деспота:] Т ы мой покров державен еси, тричастный Кресте Христов: освяти мя силою твоею, да верою и любовию покланяюся и славлю тя.

 

Глас 4: В осплещем днесь песненное торжество, и светлым лицем, и языком ясно возопиим: нас ради, Христе, суд приемый, и оплевания и раны, и червленицею одеявыйся, и на Крест возшед, Егоже видевше солнце и луна свет скрыша, и страхом земля колебашеся, и завеса церковная раздрася на двое: Ты и ныне даруй Крест Твой честный нам, блюстителя и хранителя, и прогонителя демонов, яко да вси облобызающе, вопием ему: спаси ны, Кресте, силою твоею, освяти ны светлостию твоею, честный Кресте, и укрепи ны воздвижением твоим, яко свет нам дарован еси, и спасение душ наших.

 

[Анатолиа:] С ветосиянен звездами образ предпоказа, Кресте, победу одоления благочестивому царю великому, егоже мати Елена, изобретши, мироявленна сотвори: и тя днесь воздвижуще, верных лицы зовем: просвети ны светлостию твоею, Кресте живоносный. Освяти ны крепостию твоею, всечестный Кресте, и утверди ны воздвижением твоим, воздвизаемый ко ополчению врагов.

 

Слава, и ныне, глас тойже:

 

[Анатолиа:] Ч естнаго Креста Христе, действо прообразив Моисей, победи противнаго Амалика в пустыни Синайстей: eгда бо простираше руце, Креста образ творя, укрепляхуся людие: ныне же вещей сбытие в нас исполнися. Днесь Крест воздвизается, и демони бегают. Днесь тварь вся от тли свободися: вся бо Креста ради возсияша нам дарования. Темже радующеся вси припадаем Тебе глаголюще: яко возвеличишася дела твоя, Господи, слава Тебе.

 

На стиховне стихиры, глас 5. Самоподобен:

 

Р адуйся живоносный Кресте, благочестия непобедимая победа, дверь райская, верных утверждение, Церкве ограждение, имже тля разорися и упразднися, и попрася смертная держава, и вознесохомся от земли к небесным, oружие непобедимое, бесов сопротивоборче: слава мучеников, преподобных яко воистинну удобрение: пристанище спасения, даруяй миру велию милость.

 

Стих: В озносите Господа Бога нашего, и покланяйтеся подножию ногу Eго, яко свято eсть.

 

Р адуйся, Господень Кресте, имже разрешися от клятвы человечество, сущия радости знамение, прогоняяй враги во твоем воздвижении всечестне, нам помощниче: царей державо, крепость праведных, священников благолепие, воображаемый, и лютых избавляяй, жезл силы, имже пасемся: oружие мира, eгоже со страхом обстоят ангели: Христа Божественная слава, подающаго миру велию милость.

 

Стих: Б ог же Царь наш прежде века, содела спасение посреде земли.

 

Р адуйся слепых наставниче, немощных врачу, воскресение всех умерших, воздвигнувый ны во тлю падшия, Кресте честный: имже разрушися клятва, и процвете нетление: и земнии обожихомся, и диавол всеконечно низвержеся. Днесь воздвизаема тя видяще руками архиерейскими, возносим Вознесеннаго посреде тебе, и тебе покланяемся, почерпающе богатно велию милость.

 

Слава, и ныне, глас 8. Иоанна монаха:

 

Е гоже древле Моисей прообразовав собою, Амалика низложив победи: и Давид песнопевец, подножию Твоему, вопия, кланятися повелеваше, честному Кресту Твоему Христе Боже, днесь грешнии кланяемся. Устнами недостойными, Тя изволившаго пригвоздитися на нем, воспевающе, молимся: Господи, с разбойником Царствия Твоего сподоби нас.

 

Таже, Н ыне отпущаеши:

 

На благословении хлебов, тропарь, глас 1:

 

С паси Господи люди Твоя, и благослови достояние Твое, победы православным христианом на сопротивныя даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство. [Трижды.]

 

И чтем слово о честнем Древе.

 

На Утрени

 

На Б ог Господь, тропарь трижды.

 

По 1-м стихословии седален, глас 6:

 

Т окмо водрузися древо, Христе, Креста Твоего, основания поколебашася смерти, Господи: Егоже бо пожре желанием ад, отпусти трепетом. Явил еси нам спасение Твое Святый: и славословим Тя, Сыне Божий, помилуй нас.

 

Слава, и ныне, глас 1.

 

Подобен: К амени запечатану:

 

К реста Твоего древу покланяемся Человеколюбче, яко на нем пригвоздился еси Животе всех. Рай отверзл еси Спасе, верою пришедшему Ти разбойнику, и сладости сподобися исповедаяся Тебе: помяни мя Господи. Приими якоже онаго и нас зовущих: согрешихом вси, благоутробием Твоим не презри нас.

 

По 2-м стихословии седален, глас 6:

 

Д несь пророческое исполнися слово: се бо покланяемся на место, идеже стояша ноги Твоя Господи, и Древо спасения приемше, греховных страстей свободу получихом, молитвами Богородицы Едине Человеколюбче.

 

Слава, и ныне, глас 8.

 

Подобен: П овеленное тайно:

 

П роображаше таинственно древле Иисус Навин Креста образ, егда руце простре крестовидно, Спасе мой, и ста солнце, дондеже враги низложи противостоящия Тебе Богу. Ныне бо зайде на Кресте Тя зря, и державу смертную разрушив, весь мир совоздвигл еси.

 

Таже полиелей. Величание поется в олтаре пред престолом.

 

Величание:

 

В еличаем Тя, Живодавче Христе, и чтим Крест Твой святый, имже нас спасл еси от работы вражия.

 

Псалом избанный:

 

С уди Господи обидящия мя, побори борющия мя. Приими оружие и щит, и востани в помощь мою. Знаменася на нас свет лица Твоего Господи. Яко оружием благоволения венчал еси нас. Дал еси знамение боящимся Тебе, еже убежати от лица лука. Познати на земли путь Твой, во всех языцех спасение Твое. Видеша вси концы земли спасение Бога нашего. Поклонимся на место, идеже стоясте нозе Его. Тогда возрадуются вся древа дубравная. Бог же Царь наш прежде века, содела спасение посреде земли. Возносите Господа Бога нашего, и покланяйтеся подножию ногу Его, яко свято есть. Благослови ны Боже, Боже наш, благослови ны Боже. Спаси люди Твоя, и благослови достояние Твое. И упаси я, и возми я до века.

 

Слава, и ныне: А ллилуиа, трижды.

 

По полиелеи ектениа малая: П аки и паки: Возглас: Я ко благословися имя Твое и прославися Царство Твое:

 

По полиелеи седален, глас 8.

 

Подобен: П овеленное тайно:

 

В раи мя прежде древо обнажи, о вкушении враг принося умерщвление: Креста же древо, живота одеяние человеком нося, водрузися на земли, и мир весь исполнися всякия радости. Егоже зряще возвышаема, Богу верою людие согласно возопиим: исполнь славы дом Твой.

 

Слава, и ныне, тойже.

 

Степенна, 1-й антифон 4-го гласа:

 

О т юности моея мнози борют мя страсти, но Сам мя заступи и спаси, Спасе мой.

 

Н енавидящии Сиона, посрамитеся от Господа, яко трава бо огнем будете изсохше.

 

Слава:

 

С вятым Духом всяка душа живится, и чистотою возвышается, светлеется Троическим единством, священнотайне.

 

И ныне, тойже.

 

Прокимен, глас 4. Диакон глаголет на Горнем месте, держа обема рукама Евангелие по обычаю: В идеша вси концы земли спасение Бога нашего.

 

Стих: В оспойте Господеви песнь нову, яко дивна сотвори Господь.

 

Таже, В сякое дыхание: Евангелие чтется в олтаре.

 

Евангелие от Иоанна, зачало 42 от полу. [ Ин. 12, 28 – 36. ]

 
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval